Waarom snoeien?
Bijna 4 jaar geleden hebben we ook een tuintalk geschreven over wanneer je wat het beste kunt snoeien in je tuin.
Daarom leek het ons een goed idee om een update te schrijven over het snoeien van bomen en struiken. Het is nu een prima tijd voor de winter snoei, dus genoeg om te bespreken. Hier onder vind je de waarom, het wanneer en het hoe van snoeien van bomen en struiken.
1. Gezondheid van de plant:
De gezondheid is één van de meest belangrijke redenen om te snoeien. Zieke takken kunnen zorgen voor verspreiding van de ziekte, zowel op de eigen boom of struik, maar ook op omringende beplanting. Verwijder daarom zieke of beschadigde takken om verspreiding van ziektes te voorkomen. Snoeien verbetert ook de verbeter de luchtcirculatie en lichtinval. Meer circulatie beperkt vochtophoping en verlaagt de kans op schimmel. Meer lichtinval verbetert de groei en droogt vochtige plekken.
2. Veiligheid:
Vaak genoeg zie je op het nieuws, dat na een storm er overal in het land takken op de weg of stoepen liggen. Snoei dus gevaarlijke takken weg, omdat die een risico kunnen vormen voor mensen, auto’s of gebouwen.
3. Esthetiek:
Het oog wil ook wat. Met een juiste snoei, breng je bomen en struiken weer mooi in vorm. Zo hou je ze in een mooie, evenwichtige vorm. Tenslotte stimuleer je ook een weelderige bloei. En daar wordt iedereen toch blij van als je naar buiten kijkt!
4. Productiviteit:
Met goed snoeien bevorder je de groei van nieuwe takken en bloemen. Bij fruitbomen verhoog ook de vruchtproductie. Een fruitboom kan soms een jaar overslaan na een flinke snoei, vooral als de snoei te intensief was of op een ongunstig moment plaatsvond. Dit kan gebeuren, omdat de boom tijd nodig heeft om te herstellen en nieuwe groei te stimuleren. Het is belangrijk om te snoeien in de juiste periode (meestal in de late winter of vroege lente) en om niet te veel van de boom ineens te verwijderen, zodat je hem niet te veel stress bezorgt. Het kan zijn, dat de boom in het eerste jaar minder of geen fruit produceert, maar na herstel zou hij weer normaal moeten gaan produceren. Geduld is hier dus belangrijk!
Wanneer snoeien?
1. Snoeien tijdens de rustperiode:
Een van de periodes wanneer je kunt snoeien is de winter, Je snoei de meeste bomen en struiken in de winter, omdat ze dan ze in rust zijn. Met “in rust” zijn, bedoelen we, dat ze in een soort stilstand verkeren. Dit betekent dat de groei van bomen, struiken en planten is vertraagt of tijdelijk stopt. In de winter gebruiken ze veel minder energie, omdat de omstandigheden (zoals kou en minder zonlicht) niet bevorderlijk zijn voor groei.
In deze rustperiode stoppen ze met actieve functies zoals bloei, vruchtontwikkeling en bladgroei. Dit biedt een kans om te snoeien zonder ze te veel te verstoren, aangezien het risico op schade door snoeien of ziekte lager is. Het is een natuurlijke manier van overleven, waarbij de plant bewaart wat nodig is om zich weer volledig te herstellen en te groeien wanneer de lente aanbreekt. Enkele voorbeelden:
Fruitbomen (zoals appel- en perenbomen):
– Deze snoei je meestal in het vroege voorjaar (voordat de sapstroom begint, t/m februari) om de vorm te verbeteren en om dode of zieke takken te verwijderen.
Sierheesters:
– Veel sierheesters kunnen in het vroege voorjaar worden gesnoeid om een mooie vorm te behouden en om dode of beschadigde takken te verwijderen.
Rozen:
– Vooral de klimrozen en stamrozen kunnen in het vroege voorjaar gesnoeid worden. Snoei ze terug om ze te verjongen en om een mooie bloei te bevorderen.
Heggen (zoals beuk en liguster):
– Deze kun je in het vroege voorjaar snoeien voordat de nieuwe groei begint.
2. Snoeien na de bloei:
Een andere periode wanneer je kunt snoeien is de lente/zomer: Snoei voorjaar-bloeiende struiken direct na de bloei.
Hieronder heb je wat voorbeelden van planten die je na de bloei snoeit:
Azalea’s:
– Azalea’s bloeien in het voorjaar en worden direct na de bloei gesnoeid. Dit voorkomt dat je de bloemknoppen voor volgend jaar wegsnoeit.
Forsythia:
– Deze struik bloeit vroeg in het voorjaar. Snoei direct na de bloei om te voorkomen dat je de knoppen voor volgend jaar beschadigt.
Rhododendrons:
– Rhododendrons bloeien in de lente. Snoei ze direct na de bloei om de plant in vorm te houden en om dode of beschadigde takken te verwijderen.
Jasmijn (winterjasmijn, bijvoorbeeld):
– Snoei na de bloei om de struik compact te houden en de bloei voor volgend jaar te bevorderen.
Spirea (bepaalde variëteiten):
– Sommige spirea-variëteiten bloeien vroeg in de zomer en deze kunnen het beste direct na de bloei gesnoeid worden om ze een nette vorm te geven.
3. Lichte snoei:
Lichte snoei kan over het algemeen het hele jaar door. Dan is het doel om dode of beschadigde takken weg te halen.
Let wel op, dat het niet té heet (boven 20-25 graden) of té koud (onder het vriespunt) is, omdat je kans heb op nabloeden van snoeiwonden, vertraging van herstel (meer kans op infecties), bevriezing van snoeiwonden.
Oppassen bij hoge temperaturen geldt onder meer bij fruitbomen, rozen, lavendel, hibiscus, buxus en de plataan. Bij lage temperaturen is het onder andere oppassen met fruitbomen, Rhododendrons, rozen en de leilinde.
Hoe snoeien?
Waarom en wanneer snoeien is een deel van het verhaal, maar hoe te snoeien is net zo belangrijk. Kom je er zelf niet uit, vraag ons dan om hulp. Hieronder geven je een 4-tal tips:
1. Gebruik het juiste gereedschap:
Kleine takken: gebruik voor kleine takken een scherpe, schone snoeischaar. scherpe nette snoeiwonden herstellen namelijk beter en sneller.
Grotere takken: bij grote of hele grote takken gebruik je een snoeizaag of een kettingzaag (let op de veiligheid!!). Snoei die het liefst als het niet warm, niet te koud en droog weer is.
2. Pas de juiste techniek toe:
Snoei een tak net boven een naar buiten gerichte knop of groeipunt (de ‘oksel’). Door daar een tak te knippen, stimuleer je nieuwe groei; je bevordert zo vertakking en zorgt ervoor dat de plant dichter en voller wordt. Het is een manier om te zorgen voor een compactere en gezondere plant. Ook kun je groeirichting beïnvloeden, snoeischade beperken en ongewenste groei voorkomen. Bij fruitbomen wordt er vaak net boven de oksel gesnoeid om de productie van nieuwe zijtakken te bevorderen, wat zorgt voor een grotere vruchtzetting en betere luchtcirculatie rond de takken.
Maak schuine sneden op de takken om waterafvoer te bevorderen. Platte, horizontale snoeiplekken vergroten de kans, dat er water op blijft staan
3. Verwijder probleemtakken:
Snoei kruisende (schuren tegen elkaar en kunnen wonden creëren) of naar binnen groeiende takken (minder ventilatie en hogere kans op schimmels) weg. en verwijder elimineer uitlopers (scheuten aan de basis) en waterloten (sterke verticale scheuten). Uitlopers en waterloten nemen energie weg die ook op andere plekken gebruikt kan worden. Ook kan het de vorm en het uiterlijk van de boom of struik veranderen op een manier die je niet wilt.
4. Wees voorzichtig met de hoeveelheid:
Normaliter raden we aan om niet meer dan een derde van de boom of struik weg te snoeien om stress te voorkomen. Soms kan meer snoeien wenselijk of noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld in een bebouwde omgeving waar buren last hebben van overhangende takken of het wegnemen van (veel) licht). Dan kun je een boom kandelaberen. Bij die techniek snoei je zijtakken terug tot op 1 tot 1,5 meter van de hoofdstam. Dat is een forse, intensieve ingreep en kan alleen als de boom gezond is, niet te jong (minimaal 3 jaar), het soort boom er voor geschikt is, op het juiste moment en de boom op een plek staat met voldoende licht.
Extra tips 🌟
Desinfectie: reinig het snoeigereedschap voor en na het snoeien om verspreiding van ziektes te voorkomen.
Vormsnoei: geef jonge bomen een lichte snoei om een stevige structuur op te bouwen.
Bijmesten: bomen en struiken, zeker na een flinke snoeibeurt, kunnen wel wat extra voeding gebruiken voor herstel.
Met deze tips zorg je voor gezonde, veilige en prachtige bomen en struiken in je tuin! 🌿🌳
Hulp nodig?
Lukt het je zelf niet om te snoeien, stuur dan een whatsapp naar ons of bel 085-8000222.