Geplaatst op Geef een reactie

Schuttingtaal: het ontstaan van de moderne schutting

schuttingtaal

De Schutting als Symbool

Schuttingen zijn al eeuwenlang onderdeel van onze tuinen en erven. Ze bieden privacy, veiligheid en duidelijkheid over erfgrenzen. Maar een schutting is meer dan alleen een houten of stenen afscheiding; het is ook een cultureel symbool dat iets zegt over onze manier van samenleven. Tijd om wat ‘schuttingtaal’ te spreken – maar dan op een verrassend informatieve manier!

Een Korte Geschiedenis van de Schutting

Schuttingen bestaan al sinds de middeleeuwen. In die tijd gebruikten mensen natuurlijke materialen zoals gevlochten wilgentakken of stenen muurtjes om hun grond af te bakenen. Vorige eeuw zag je in stedelijke omgevingen ook nog volledig betonnen schuttingen. Later werden houten schuttingen populair, vooral in steden, waar buren dicht op elkaar woonden en behoefte hadden aan privacy. Sinds 1 januari 2003 gelden in Nederland landelijke voorwaarden voor bouwvergunningsvrij (later: omgevingsvergunningsvrij) plaatsen van schuttingen.

Privacy versus Gemeenschapszin

In sommige landen, zoals Nederland en België, is een schutting de norm. Privacy en afbakening van de eigen ruimte zijn belangrijk. In andere landen, zoals Denemarken, zie je vaak open tuinen zonder afscheidingen, wat de gemeenschapszin vergroot. De manier waarop we onze tuinen inrichten, zegt dus iets over hoe we naar burenrelaties kijken.

De Psychologie Achter ‘Schuttingtaal’

Een schutting zorgt voor een gevoel van veiligheid en controle over de eigen leefomgeving. Maar het kan ook isolerend werken. Een goed geplaatste schutting kan buren helpen om conflicten te voorkomen, terwijl een te hoge of massieve schutting juist voor afstand zorgt.

Tips voor de Ideale Schutting

  • Houd rekening met de hoogte: een schutting van 1.80 meter biedt privacy zonder het gevoel van opsluiting te geven. Je kunt ook schuttingdelen kopen die deels open gewerkt zijn voor iets meer openheid.
  • Gebruik natuurlijke materialen: bamboe, hout of een groene haag zorgen voor een vriendelijkere uitstraling dan beton, staal of kunststof. Een hout-beton combinatie is tegenwoordig heel populair en combineert een natuurlijke uitstraling van het hout met een stoere, robuuste uitstraling van betonelementen, die jarenlang, zo niet decennia meegaan.
  • Betrek je buren: overleg voordat je een schutting plaatst om misverstanden en conflicten te voorkomen. Bovendien kun je zo ook bespreken of je de kosten kunt delen
  • Hou rekening met de voorschriften: het maakt uit of je een schutting of afscheiding in de achtertuin, zijtuin of voortuin plaatst. Lees hier meer over de regels
  • De tuinpoort: heb je een fiets of scooter, neem dan een tuinpoort van 100 of 120 cm. breed. Dan kun je makkelijker de tuin in en uit

Heb je meer vragen over welke erfafscheidingen passen bij jouw tuin of heb je advies nodig? Stuur ons dan een bericht of bel ons op tel. 085-8000222. Wij helpen je graag!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *