Geplaatst op Geef een reactie

Wondzalf gebruiken bij snoeien: zin óf onzin?

Misschien heb je er nog nooit van gehoord. Maar ook voor bomen zijn er zalfjes :-). Of je grote snoeiwonden moet insmeren met wondzalf of ze juist laten drogen aan de lucht hangt af van de soort boom of plant, het soort snoei en de specifieke omstandigheden. We zetten de voor- en nadelen voor beide benaderingen voor je op een rij:

Insmeren met wondzalf:

Voordelen:

Bescherming tegen ziekten: Wondzalf kan helpen om de snoeiwonden te beschermen tegen infecties, schimmels en bacteriën. Dit kan vooral belangrijk zijn bij fruitbomen (zoals appels, peren, kersen) die gevoelig kunnen zijn voor ziektes zoals schurft of bacteriële infecties.

Voorkomt te veel sapverlies: Vooral bij bomen die veel sap verliezen bij snoeien (zoals esdoorns en wilgen), kan het insmeren van de wonden helpen om het sapverlies te beperken, wat stress voor de boom kan verminderen.

Nadelen:

Belemmering van natuurlijke genezing: Als de wond niet goed kan ademen, kan het herstelproces trager verlopen, en de zalf kan ook onbedoeld vocht vasthouden, wat kan leiden tot schimmel- of rottingsproblemen. Ook beschermt wondzalf niet tegen in de boom al aanwezige schimmelsporen. En schimmelsporen kunnen ook door barstjes in de hars doordringen.

Overmatig gebruik: Niet elke boom of struik heeft wondzalf nodig, en sommige bomen kunnen beter herstellen zonder het gebruik van zalf, vooral als ze goed kunnen genezen zonder bescherming.

Laten drogen aan de lucht:

Voordelen:

Natuurlijke genezing: Veel bomen en struiken kunnen prima zelf herstellen zonder de hulp van wondzalf. Als de snoeiwonden goed gedroogd en blootgesteld aan de lucht zijn, kan de plant natuurlijk afsluiten zonder belemmering.

Voorkomt overmatige vochtophoping: Bij het insmeren met wondzalf kan er, als de zalf niet goed verdampt, vocht in de wond blijven zitten. Dit kan rotting of schimmels bevorderen. Laten drogen aan de lucht voorkomt dit risico.

Nadelen:

Risico op infecties: Vooral bij bepaalde soorten bomen (zoals fruitbomen) kunnen (grotere) open snoeiwonden gemakkelijker geïnfecteerd raken door schimmels of bacteriën als ze niet goed worden beschermd.

Langzamere genezing: Bij bomen die gevoelig zijn voor infecties of in gebieden waar veel regen of schimmel voorkomt, kan het laten drogen aan de lucht de kans op schade door ziektes vergroten, wat de genezing vertraagt.

Wat is het beste voor welke situatie?

Fruitbomen (zoals appel, peer, pruim): Deze bomen kunnen baat hebben bij het insmeren met wondzalf, omdat ze gevoelig zijn voor schimmel- en bacteriële infecties. Wondzalf helpt ook om het sapverlies te beperken.

Bomen met veel sapverlies (zoals esdoorn, wilg, plataan): Het insmeren van snoeiwonden bij deze bomen kan nuttig zijn om overmatig sapverlies te verminderen, maar wees voorzichtig met het gebruik van zalf, want het kan de wond minder goed laten genezen. Sommige mensen raden aan om geen zalf te gebruiken bij deze bomen, aangezien ze in staat zijn om hun eigen wond te sluiten.

Hardhoutbomen en struiken (zoals eik, beuk): Vaak is het niet nodig om wondzalf te gebruiken voor deze bomen. Ze kunnen hun wonden goed afsluiten door de lucht, zolang de snoeiwonden niet te groot zijn.

Ziektes gevoelige bomen: Als je een plant hebt die gevoelig is voor ziektes (bijvoorbeeld rozen, taxus), kun je wondzalf gebruiken, maar let op dat je het niet in overmaat aanbrengt.

Conclusie:

Gebruik wondzalf als je werkt met bomen die gevoelig zijn voor infecties (zoals fruitbomen), bomen met veel sapverlies, of als de snoeiwonden groot zijn. Laat de snoeiwonden drogen aan de lucht als de boom goed kan herstellen zonder externe hulp, vooral bij hardhoutbomen en bomen die goed bestand zijn tegen infecties. Bij twijfel is het altijd goed om de specifieke behoeften van de boom te onderzoeken. Vragen? Stuur ons gerust een whatsapp.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *