Geplaatst op Geef een reactie

Vliegen overlast in je tuin | 10 duurzame oplossingen

Vliegen in je tuin zijn prima, maar wat als er hele volksstammen zijn en vliegen overlast geven? Vliegen kunnen inderdaad als vervelend worden ervaren. Maar ze hebben ook een aantal belangrijke ecologische functies in een tuin en in de bredere natuurlijke omgeving. Voordat we gaan kijken naar hoe je overlast van vliegen in je tuin kan aanpakken, gaan we eerst kijken naar enkele manieren waarop vliegen nuttig kunnen zijn:

 1. Bestuiving: Hoewel vliegen niet zo efficiënt zijn als bijen als het gaat om bestuiving, spelen sommige vliegensoorten een rol bij het bestuiven van bloemen. Ze kunnen helpen bij de voortplanting van bepaalde plantensoorten, vooral die met geurige en nectarrijke bloemen.
 2. Afvalverwijdering: Vliegen zijn aaseters en spelen een belangrijke rol bij het opruimen van dood organisch materiaal, zoals rottend fruit, dode dieren en ander afval. Ze helpen bij het recyclen van voedingsstoffen in ecosystemen door organisch materiaal af te breken en terug te voeren naar de bodem.
 3. Voedsel voor andere dieren: Vliegen vormen een voedselbron voor verschillende dieren, zoals spinnen, vogels, vleermuizen en andere insecten. Ze dragen bij aan de voedselketen en dienen als energiebron voor veel roofdieren.
 4. Bodemverbetering: Sommige vliegenlarven, zoals die van de familie van de zweefvliegen, leven in de grond en voeden zich met organisch materiaal. Hierdoor kunnen ze de bodemstructuur verbeteren en voedingsstoffen vrijmaken.

Hoewel vliegen zeker kunnen zorgen voor overlast en ongemak, is het belangrijk om eerst te erkennen dat ze deel uitmaken van complexe ecologische systemen. Waarom? Omdat ze een rol spelen in het evenwicht van ecosystemen. Het is daarom de moeite waard om op zoek te gaan naar evenwichtige benaderingen om vliegen onder controle te houden in je tuin, in plaats van ze volledig uit te roeien.

Maar…. er zijn verschillende duurzame manieren om vliegen in je tuin onder controle te houden. Dit zonder schadelijke chemicaliën of methoden te gebruiken. Hier zijn enkele suggesties:

 1. Houd de omgeving schoon: Vliegen worden aangetrokken tot rottend voedsel, organisch afval en ontlasting. Zorg ervoor dat je tuin schoon en opgeruimd blijft door regelmatig afval op te ruimen en composthopen af te dekken.
 2. Compostbeheer: Als je een composthoop of compostvat hebt, zorg er dan voor dat deze goed wordt omgedraaid om de afbraak te versnellen. Bedek het voedselafval met een laag tuinafval om geuren te verminderen en vliegen weg te houden.
 3. Afgesloten containers: Bewaar je afval in goed afgesloten containers om te voorkomen dat geuren vliegen aantrekken.
 4. Natuurlijke vijanden: Moedig natuurlijke vijanden van vliegen aan, zoals spinnen, lieveheersbeestjes, sluipwespen en bepaalde vogelsoorten (o.a. Spreeuwen, Lijsters, Zwaluwen en Spechten). Deze roofdieren helpen het aantal vliegen onder controle te houden.
 5. Vliegenwerende planten: Sommige planten, zoals lavendel, basilicum, munt en rozemarijn, staan erom bekend vliegen af te weren vanwege hun geur. Plant deze rond de zitplaatsen in je tuin.
 6. Essentiële oliën: Sommige essentiële oliën, zoals citronella, eucalyptus en lavendel, hebben een sterke geur die vliegen kan ontmoedigen. Plaats diffusers of geweekte wattenballen met deze oliën rond je tuin.
 7. Vliegenvallen: Plaats niet-giftige vliegenvallen op strategische plaatsen. Er zijn commerciële vliegenvallen beschikbaar die gebruik maken van lokstoffen om vliegen te vangen.
 8. Schermramen en deuren: Zorg ervoor dat ramen en deuren voorzien zijn van fijnmazige horren om vliegen buiten te houden.
 9. Waterbeheer: Voorkom stilstaand water in je tuin, aangezien dit broedplaatsen voor vliegen kan zijn. Zorg ervoor dat regentonnen goed zijn afgedekt en dat waterbronnen zoals vijvers goed worden onderhouden.
 10. Biologische bestrijdingsmiddelen: In sommige gevallen kan het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen, zoals nematoden (microscopische wormen), helpen om de populatie vliegen te verminderen zonder schade aan te richten aan andere organismen.

Onthoud in ieder geval: het vermijden van chemische bestrijdingsmiddelen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor andere nuttige insecten en de algemene biodiversiteit in je tuin. Experimenteer met verschillende methoden om te ontdekken welke het beste werken in jouw tuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *