Geplaatst op Geef een reactie

Fruitweek: druiven

Heb je ooit overwogen om druiven in je tuin te laten groeien? Serieus, het is als een smaakexplosie die je gewoon niet kunt missen. Denk er eens over na – je stapt gewoon je tuin in en plukt sappige, zoete druiven recht van de wijnstok. Hoe mooi klinkt dat?

Voordelen
Oké, laten we het hebben over waarom druiven in je tuin geweldig zijn. Ten eerste, het ziet er gewoon geweldig uit. Die druivenranken kun je laten kronkelen over een pergola, over hekken of over een muur. Het is net alsof je je eigen groene, natuurlijke kunstwerk hebt gemaakt. En in de herfst worden die bladeren een festival van kleuren – alsof de natuur een feestje viert in je achtertuin.

Smaak
Nu, laten we het over de smaak hebben. Als je dacht dat druiven uit de supermarkt goed waren, wacht dan maar tot je je eigen geteelde druiven probeert. Vers geplukt, sappig, en zoveel smaakvoller dan wat je gewend bent. En het allerbeste? Je kunt kiezen uit allerlei soorten – van zoete tot een beetje zuurdere. Er is er zeker eentje die jouw smaakpapillen zal rocken.

Onderhouden
Maar, laten we eerlijk zijn – het kweken van druiven is wel een ding. Ze hebben een beetje liefde en zorg nodig. Denk aan ondersteuning, zoals draden of rekken, zodat die trossen niet de grond raken. Oh, en snoeien is ook een dingetje om te onthouden, zodat je wijnstokken niet gaan woekeren. Het beste moment om je druiven te snoeien is in de late winter of vroege lente, ergens tussen januari en maart. Je wilt dit doen wanneer de plant in zijn rustperiode is, voordat de nieuwe groei begint. Dit helpt om die trossen vruchten goed te laten groeien.

Hier is hoe je dat aanpakt:

  1. Snoei de oude groei: Eerst wil je de oude, houtige stukken wegsnijden. Dit zijn de stengels die al vruchten hebben gedragen. Knip ze terug tot zo’n 2 tot 3 knoppen vanaf de basis van de plant. Dit stimuleert nieuwe groei.
  2. Selecteer de takken: Kies zo’n 4 tot 6 sterke takken die goed verdeeld zijn over de plant. Dit worden je belangrijkste takken, de zogenaamde “skeletachtige takken”. De zijtakken die uit deze hoofdtakken groeien, zullen later je vruchtdragende takken worden.
  3. Knip de zijtakken: Deze zijtakken moeten ongeveer 15-20 cm lang zijn. Knip ze terug tot 2 tot 3 knoppen vanaf de basis van de zijtak. Dit zorgt voor een goede luchtcirculatie en bevordert de groei van vruchtdragende scheuten.
  4. Verwijder zwakke groei: Alles dat er zwak uitziet, of dat in de weg zit, kan weggeknipt worden. We willen de energie van de plant concentreren op de goede takken.
  5. Trim kruisende takken: Als je takken ziet die elkaar kruisen of schuren, knip dan de zwakkere tak weg. Dit helpt om wonden en ziektes te voorkomen.
  6. Verwijder overtollige knoppen: Als je te veel knoppen hebt, kan de plant te dicht groeien en dat willen we vermijden. Dus knip eventuele overtollige knoppen weg.
  7. Behandel wonden: Zorg ervoor dat je na het snoeien de wonden op de plant niet onbehandeld laat. Gebruik een wondafdichtmiddel om infecties te voorkomen.

Zorg ervoor dat je scherpe, schone snoeischaren gebruikt om schade aan de plant te minimaliseren. En wees niet bang om wat te experimenteren – snoeien is een leerproces en je wordt er beter in naarmate je het vaker doet. Dus ga ervoor, maestro van de druiven snoei!

Dus, als je wat ruimte hebt en op zoek bent naar een tuinproject dat zowel lekker als stijlvol is, denk dan zeker aan druiven. Het is een beetje werk, maar geloof me, het is het waard. Je krijgt niet alleen een mooie tuinuitrusting, maar je smaakpapillen zullen je er ook voor bedanken. Proost op zelfgekweekte druiven! 🍇🌱

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *