Geplaatst op Geef een reactie

Recycling van tuintegels: 7 inspirerende tips!

recycle tuintegels

Ben je klaar met de tuintegels die nu in je tuin liggen? Of wil je gewoon minder tegels en meer groen? Er zijn genoeg redenen waarom je tuintegels kunt recyclen. We kennen allemaal het gevoel van een opgefriste tuin, met een gloednieuw terras vol prachtige tuintegels. Maar na verloop van tijd kunnen diezelfde tegels saai worden, verslijten of gewoon niet meer bij je stijl passen. En misschien ben je gewoon ook een beetje klaar met zoveel beton, dat de bodem bedekt.

In plaats van ze gewoon weg te gooien, kun je creatief zijn en ze recyclen. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar het opent ook de deur naar eindeloze mogelijkheden om je buitenruimte creatief en artistiek op te fleuren. Of het nu 30×30 (cm) betontegels zijn of 60×60 (cm) keramische tuintegels, er is voor alle tegels een tweede leven mogelijk. Dus laten we eens kijken naar 7 inspirerende tips om je oude tuintegels nieuw leven in te blazen:

recycle tuintegels
 1. Tuintegel mozaïek: Dit is een geweldige manier om gebroken tegels of tegels met slijtage nieuw leven in te blazen. Heb je dunnere keramische tegels? Breek die in kleinere stukken en maak kleurrijke mozaïekpatronen op tuinbanken, bloempotten of tafelbladen. Het resultaat is uniek en oogstrelend.
 2. Stapstenen en tuinpaden: Heb je betontegels van 4 of 5 centimeter, gebruik dan je oude tuintegels om stapstenen te maken voor een charmant en praktisch tuinpad. Je kunt ze in een willekeurig patroon plaatsen en zo een speels effect creëren. Je kunt ook duurzame betonverf voor buiten gebruiken om kleurige flair toe te voegen. Op deze manier kun je in je tuin verschillende gebieden met elkaar verbinden. Op deze manier voeg je een rustieke uitstraling toe en maak je het gemakkelijk om door je tuin te navigeren.
 3. Tuinranden: Gebruik de tegels om de tuinbedden/ borders af te bakenen. Een manier is om ze rechtop in de grond te steken. Je bepaalt zelf hoe diep je de tegels in de grond stopt. Natuurlijk moeten ze wel voldoende diep staan voor houvast. Met deze tuinranden, geef je niet alleen een strakke uitstraling aan je tuin. Je voorkomt zo ook, dat onkruid zich verspreidt. 2 vliegen in één klap dus.
 4. Tuinmeubilair: Je kunt echt van alles maken van oude tegels. Of het nu gaat om een tafelblad of zitting. Het is duurzaam en voegt karakter toe aan je buitenruimte. Of je lijmt of boort 4 tegels tegen elkaar aan en je hebt een plantenbak. Nieuw kleurtje er op en klaar is kees. Dat scheelt je zomaar 30 tot 60 euro voor een nieuwe plantenbak, je hergebruikt materialen en je kunt unieke exemplaren maken.
 5. Kunstwerken: Laat je creativiteit de vrije loop en schilder of decoreer de tegels om kunstwerken voor in de tuin te maken. Ze kunnen dienen als kleurrijke achtergronden voor je bloemen of als decoratieve elementen op zich.
  Je kunt schilderijen op de tuintegels maken, bijvoorbeeld in de stijl van Mondriaan. Je kunt nieuwe beeldende vormen maken van tegels of wat dacht je van schuilplekjes voor egels?
 6. Verticale tuinen: Bevestig tegels aan een muur of hek en creëer zo verticale tuinruimte voor hangende planten of klimmers. En hang de nieuwe kunstwerk-tegels op aan de muur. Of maak een muur, gemetseld van resten van tegels.
  Dunnere tegels, kun je ook onder elkaar hangen door gaatjes in de hoeken te boren en ze met kettingen te verbinden.
 7. Drainagetegels: Gebruik tuintegels onder potten om de afwatering te verbeteren. Het voorkomt dat plantpotten op vochtige grond staan en kan rotting voorkomen. Door minder tegels in je tuin te gebruiken, verbeter je niet alleen de drainage onder de potten. Je verbetert de drainage van de tuin als geheel. Beter voor de planten, beter voor de tuin en beter tegen wateroverlast.
recycle tuintegels

Tenslotte, recyclen van tuintegels is niet alleen milieuvriendelijk. Het geeft je ook de kans om je tuin te personaliseren en te transformeren met unieke vormen en ontwerpen. Bovendien is het een leuke creatieve bezigheid waarbij je met je handen bezig bent en je artistieke talent kunt ontdekken en inzeeten. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en laat je oude tuintegels een nieuw verhaal vertellen in je tuin. Het resultaat zal je vrienden en familie en buren verbazen en inspireren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *