Geplaatst op Geef een reactie

Bomen snoeien…wanneer kan dat?

snoeien druif

Wanneer kun je in je tuin snoeien? Dat is een vraag die nog wel eens wordt gesteld. In deze blog vertellen we je kort wat meer hierover en dan specifiek over bomen. Als je het hebt over snoeien in een tuin, heb je het over verschillende soorten planten, struiken en bomen. Die hebben een verschillende periode van snoeien. Laten we eens kijken hoe het zit met bomen snoeien.

Knot- en leibomen
Ook bij bomen heb je verschil in type bomen. Zo kun je grofweg bij knot- en leibomen snoeien uitgaan van de periode november t/m februari. De wintermaanden dus. Als de bomen hun blad hebben laten vallen, kun je goed zien waar je snoeit en kun je er makkelijker bij.

Fruitbomen
Fruitbomen kun je nog wat later snoeien, daar kun je uitgaan van de periode november t/m maart.
Dan kun je denken aan je appel- of perenboom.

ABC-bomen
Voor de zogeheten ABC-bomen geldt weer, dat je ze later moet snoeien. Dan hebben we het over de Esdoorn (Acer), de Berk (Betula) en de Haagbeuk (Carpinus), maar ook over de Notenboom (Juglans) en de Druif (Vitis).
Deze bomen kunnen veel sap lekken (‘bloeden’) uit de snoeiwonden en beschadiging van de bast, als ze in een verkeerde periode gesnoeid worden. Wacht bij deze bomen totdat ze volledig in het blad staan; dit is in de zomerperiode en het begin van de winterperiode. Dit geldt ook voor de Kastanje, de Kiwi, de Vleugelnoot en de Walnoot.

Sierbomen
Sierbomen snoei je het beste na de bloeiperiode. Dan heb je het al snel over de zomermaanden. Wanneer je dan sierbomen snoeit als ze uitgebloeid zijn, sluiten de snoeiwonden sneller; zo is er minder kans op infectie door schimmel. Kijk ook eens op weer.nl en kies een dag uit om bomen te snoeien die niet te warm is. Op een koele dag is namelijk de kans op verbranding minder.

Dit is in een notendop wanneer je welke boom het beste kunt snoeien. Er is natuurlijk nog veel meer te vertellen over snoeien, maar dat doen we in een volgende blog. Vond je dit een handige blog, deel het dan via jouw social media. Bedankt alvast!

P.s. heb jij een vraag over een boom in jouw tuin? Stel dan je vraag direct via de chat op deze site of maak direct een afspraak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *