Geplaatst op Geef een reactie

3 Tips voor een schoon tuinterras

terras tuin reiningen

Een tuinterras aanleggen is één ding, het mooi houden is een ander verhaal. In deze blog geven we je 3 tips hoe je jouw tuinterras mooi en schoon kunt maken en houden.


Hogedrukreiniging
Net als auto’s, apparaten en mensen, heeft een terras ook onderhoud en verzorging nodig. Daarom is het goed om af en toe je tuinterras en vlonders een grondige reiniging te geven. Mos, algen, sap van besjes, vogelpoep en vuil maken je terras vies, plakkerig en soms zelf gevaarlijk glad. Afhankelijk hoe vervuild het terras is en hoe lang geleden het voor het laatst is schoongemaakt, duurt dit langer of korter. Wij gaan in de praktijk uit van 6 tot 7 m2 per uur.

Een goede hogedrukreiniger krijgt zelfs het meest hardnekkige vuil van de tegels af. Heb je bijvoorbeeld witte (grind)tegels, dan is het mogelijk, dat er nog wel een waas blijft zitten op de tegels. Het vuil heeft zich dan dusdanig diep in de tegels gehecht, dat je het niet 100% kunt wegkrijgen. Zeker bij witte tegels.

Belangrijk is wel om te weten, dat je, zeker bij hardnekkig vuil, ook een (bescherm)laagje van de tegel afschraapt. Daardoor komen de poriën van een tegel open en kan vuil zich daarna sneller hecht aan tegels. Dit betekent, dat je vaker het terras zal moeten reinigen. Daarom is het ook belangrijk om de druk van de waterstraal zo in te stellen, dat je niet meer druk gebruikt dan nodig. Ondanks dit mogelijke nadeel, is het voordeel wel, dat je alleen water gebruikt en geen chemische producten.

Stomen
Een andere manier op je terras te reinigen, is met stoom. Met een stoomreiniger gebruik je ook alleen water, maar dan wel met een hoge temperatuur (65 graden of meer). Door de hoge temperatuur sterven de algen en het mos af en kun je het later wegvegen. Het beste is wel om dit bij minimaal 15 graden te doen, dan sterven de wortels ook af. Met een hogedrukreiniger kun je ook het terras schoonmaken bij een lagere temperatuur. Kortom, het is een prima manier om milieuvriendelijk je terras schoon te maken.

Schoonmaakmiddelen
Hierbij is het wel opletten geblazen. Er zijn veel schoonmaakproducten, die je tegels wel weer schoonmaken, maar niet goed zijn voor mens en natuur. Wij raden het gebruik daarvan dan ook af. Bij schoonmaakmiddelen is het de bedoeling, dat je die mengt met warm/heet water, het tuinterras er mee in borstelt, het laat intrekken (variërend van een par uur tot 48 uur) en het vuil daarna opveegt. Laten we naar een paar mogelijkheden kijken.

Azijn maakt wel schoon, maar het zuur kan de planten in de buurt en de bodem wel schade toebrengen. De mate waarin dat gebeurt, hangt af van de concentratie die gebruikt wordt. Liever vermijd je dus azijn.

Groene zeep is een milieuvriendelijker product, dan veel andere producten. Het is multifunctioneel en het kan dus ook voor de schoonmaak van terrastegels gebruikt worden. Het is gebaseerd op plantaardige olie. Vroeger werd het van hennepolie gemaakt, wat de groene kleur gaf. Tegenwoordig is het bruinig/gelig van kleur. Let er wel op, dat de oliën en vetten in groene zeep vlekken op (betonnen) tegels kunnen achterlaten, wanneer je er teveel van gebruikt.

Kortom, er zijn verschillende manieren om je het terras in je tuin schoon te maken en te houden. De ene manier is lichamelijk meer werk, dan de andere. Ook zijn er milieuvriendelijke en absoluut niet milieuvriendelijke manieren en producten. Welke manier je dus ook kiest, doe het wel met oog voor mens én natuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *