Geplaatst op Geef een reactie

Wat is mulch?

Mulch

Mulch is een laag organisch of anorganisch materiaal, die je aanbrengt op de bodem rond planten en in tuinbedden. Het doel ervan is om verschillende voordelen te bieden aan de bodem, planten en de tuin in het algemeen. Het bestaat uit een breed scala aan materialen, waaronder organische en anorganische stoffen.

Organische mulch maak je van natuurlijke materialen zoals:

 • Houtsnippers of schors
 • Grasresten
 • Bladeren
 • Stro
 • Compost
 • Gecomposteerde mest
 • Zaagsel

Anorganische mulch daarentegen bestaat uit niet-organische materialen zoals:

 1. Steenslag of grind
 2. Kunststof folie of doek
 3. Rubber mulch

De voordelen van mulch zijn onder andere:

 1. Vochtbehoud: het helpt je de bodem vochtig te houden door verdamping van water te verminderen. Dit is vooral nuttig tijdens droge periodes, omdat het de behoefte aan water geven vermindert.
 2. Onkruidbeheer: een dikke laag ervan voorkomt, dat zonlicht onkruid bereikt, waardoor de groei van onkruid wordt verminderd.
 3. Bodemtemperatuur regulatie: het fungeert als een isolerende laag, waardoor de temperatuur van de bodem stabiel blijft en plantenwortels beschermd worden tegen extreme temperatuurschommelingen.
 4. Bodemverbetering: Organische mulch breekt na verloop van tijd af en voegt waardevolle voedingsstoffen toe aan de bodem. Het verrijkt de bodem en bevordert de activiteit van bodemorganismen.
 5. Erosiepreventie: het kan helpen om bodemerosie te voorkomen door regenwater te vertragen en te absorberen.
 6. Esthetische waarde: het geeft tuinen een nette en verzorgde uitstraling en kan de algehele presentatie van je tuin verbeteren.

Overweeg welk type het meest geschikt is voor de specifieke planten, de bodem en het klimaat van jouw regio. Breng je een te dikke laag aan, kan leiden tot verstikking van plantenwortels. Het is dus belangrijk om een gematigde laagdikte aan te houden.

Kortom, mulch is een nuttig en veelzijdig hulpmiddel in je tuin, dat helpt bij het behoud van vocht, het onderdrukken van onkruid en het verbeteren van de bodemkwaliteit. Heb je vragen over de bodem in jouw tuin, stuur ons dan een bericht. We staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *