Geplaatst op Geef een reactie

Augustus in je tuin: welk tuinonderhoud kun je doen

Tuin onderhouden in augustus

Augustus is voor veel een vakantiemaand. Soms ver weg, soms in eigen land en soms in eigen tuin. Jouw tuin gaat niet op vakantie; daar wordt hard gewerkt! Door bomen, planten en insecten.

In augustus is het een drukte van jewelste in de tuin. Een deel staat in bloei of is net klaar met bloei, fruitbomen staan vol met groeiende vruchten, maar ook ziekten liggen op de loer. Wat je zelf kunt doen, is:

  1. knip of breek uitgebloeide bloemen weg; zo gaat er geen energie verloren naar die kant van de plant
  2. van uitgebloeide bloemen, kun je zaden bewaren op een droge plek, bijvoorbeeld in keukenpapier of een koffiefilter
  3. knip of breek aangetaste bladeren en stengels weg; zo beperk je verspreiding van ziektes in de planten
  4. kijk welke natuurlijke bestrijding je kunt toepassen; veel bestrijdingsmiddelen zijn gewoon gif en schadelijk voor mensen, dieren, planten, bodem en grondwater
  5. verwijder onkruid in borders; (middel)groot onkruid kun je met wortel en al er uit trekken, kleiner onkruid kan geschoffeld worden en bij droog weer verdorren op de aarde
  6. Verwijder onkruid van de terrassen en eventueel andere plekken zoals een oprit; groot onkruid kun je met de hand lostrekken of los schoffelen; de rest kun je met een gasbrander platbranden, dan kun je het een paar dagen later wegvegen
  7. Snoeien, indien echt nodig, kan wel, maar doe dit niet op warme dagen; dat vergroot het risico op verbranding van snoeiwonden en nabloeden (blijven doorlekken van sapstromen).

Ziektes in je tuin

Alles voor een mooie tuin kost tijd en moeite. Soms vraagt dat extra moeite als er ziektes actief zijn in jouw tuin. Laten we een paar bekende ziektes/ ongediertes doornemen en kijken hoe je die op een natuurlijke manier kunt bestrijden:

Buxusmot: vogels zoals Kwikstaarten en Koolmezen zien de Buxusmot als snack. Gif gebruiken dood niet alleen de Buxusrups, maar ook dieren zoals bijen, vlinders en lieveheersbeestjes. Maak je tun aantrekkelijker voor vogels en voor jezelf en hang vogelhuisjes op.

Bladluis: Bladluizen zijn zwart of groen en kunnen tot ongeveer een rijstkorrel groot worden. Sommige soorten hebben vleugels, anderen niet. Vaak zie je ze samen op de meest ‘sappige’ stengels en/of op bloemknoppen, bovenin planten.

Natuurlijk bestrijden doe je door struiken en bomen van onderuit met een (matig) sterke waterstraal te besproeien. Ook kun je online bij sommige webshops larven van lieveheersbeestjes kopen. Die lusten de luizen rauw!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *