Geplaatst op Geef een reactie

Duurzame dinsdag 2023

Morgen is het Duurzame Dinsdag. Dit is een jaarlijkse evenement dat plaatsvindt op de eerste dinsdag van september in Nederland. Tijdens deze dag worden duurzame ideeën en initiatieven van burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties onder de aandacht gebracht en besproken.

Dit jaar bestaat Duurzame Dinsdag 25 jaar. Meer over dit geweldige initiatief kun je lezen op https://www.duurzamedinsdag.nl. Mensen kunnen voorstellen indienen voor een duurzamere samenleving, en deze worden verzameld in de zogenaamde ‘Duurzame Dinsdag-koffer’, die vervolgens wordt aangeboden aan de Nederlandse regering. Het doel is om duurzaamheid te bevorderen en innovatieve oplossingen te stimuleren.

Wat doen wij aan duurzaamheid?
Duurzaamheid is een ruim begrip, maar omvat het evenwicht tussen economische, milieu- en sociale factoren om een leefbare en gezonde planeet te behouden voor de lange termijn.

Wij geven hier onder andere vorm aan door:

  • Zoveel mogelijk met elektrisch gereedschap te werken en zo het gebruik van fossiele brandstof te beperken
  • Geen gif te gebruiken bij bijvoorbeeld ziekte in een tuin of bestrijding van onkruid
  • Jaarlijks mee te doen aan Green Friday en meer bomen weg te geven, dan we in dat jaar gekapt hebben
  • Groenafval zoveel mogelijk te recyclen tot compost en mulch
  • Materialen hergebruiken waar mogelijk bij tuinrenovaties
  • Zoveel mogelijk verlichting op zonne-energie te plaatsen

En wat kun jij doen?
Duurzame Dinsdag is natuurlijk maar 1 dag per jaar en dat zijn veelal stappen op grote schaal. Maar elke dag kun je iets doen in je eigen tuin om het wat duurzamer te maken:

  • Je kunt een regenton aanschaffen, zeker met het komende regenseizoen op komst. Daarmee gooi je regenwater niet gelijk weg in de grond, maar behoud je dat voor besproeien van planten en struiken. Zo gebruik je ook minder drinkwater voor besproeien van je tuin.
  • Vervang kapotte verlichting door buitenverlichting op zonne-energie van degelijke kwaliteit. Dat is 100% duurzame energie.
  • Gooi groenafval, fruit- en groenteafval (ongekookt) niet weg, maar in een compostvat. Het is gratis voedsel voor je tuin en vermindert restafval
  • Gebruik geen gif om onkruid te bestrijden. Het maakt niet alleen het onkruid kapot, maar ook het bodemleven en vervuild het grondwater. Verwijder onkruid in de borders met de hand met wortel en al, of gebruik de schoffel, brand het onkruid tussen bestrating weg of giet er kokend water over. Dan kun je het een paar dagen later opvegen.
  • Verwijder wat tegels in je tuin en maak er een geveltuin van. Beter voor de biodiversiteit, beter voor je welzijn en beter voor waterafvoer in je tuin.

Dit zijn maar enkele voorbeelden van wat je zelf kunt doen aan duurzaamheid in je eigen tuin. Duurzame Dinsdag begint tenslotte met kleine stappen in je eigen tuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *