Geplaatst op Geef een reactie

Waterweek: opvang in je tuin (deel 2/4)

waterweek

Deze week organiseren we de Waterweek. Hierin zoomen we in op diverse manieren hoe je water kunt vasthouden in je tuin. Water speelt een essentiële rol voor het leven in je tuin. Teveel is niet goed, maar te weinig ook niet. Het vasthouden van water in je tuin is niet alleen gunstig voor het milieu. Het kan ook helpen om de kosten van irrigatie te verlagen en de gezondheid van je planten te verbeteren.

In deel 2 van de Waterweek kijken we naar 2 andere methoden en praktische tips om water in je tuin vast te houden:

Waterweek tip 3: Regenafvoer: Zorg ervoor dat de regenpijpen van je huis het regenwater naar de juiste plek in je tuin leiden. Als je een laagliggend gebied hebt, kun je een geul of een droog beekje creëren om regenwater naar dat gebied te leiden, waar het in de grond kan sijpelen. Regenafvoer in de Tuin draait om beheer en behoud van water in je tuin. Het is dus een belangrijk aspect van tuinontwerp en -beheer. Effectieve regenafvoer draagt bij aan het behoud van water, voorkomt overstromingen en erosie, en ondersteunt gezonde plantengroei. Hier zijn enkele belangrijke tips over regenafvoer in je tuin:

 1. Regenwateropvang: Het opvangen van regenwater is een milieuvriendelijke praktijk. Regentonnen, afvoerpijpen, en zelfs speciale opvangsystemen kunnen worden gebruikt om regenwater op te vangen. Dit opgevangen water kun je later gebruiken om planten water te geven. Dat helpt om de waterrekening te verlagen en de watervoorziening te sparen.
 2. Natuurlijke afvoer: Het is belangrijk om het natuurlijke afvoerpatroon van je tuin te begrijpen. Zorg ervoor dat water weg kan stromen van je huis en naar geschikte afvoerkanalen, zoals grasvelden, beplantingsbedden of regenbedden. Dit voorkomt waterophoping rond je huis en mogelijke overstromingen. Voorkom dan ook, dat je de hele tuin dichttimmert met tegels.
 3. Erosiebestrijding: Erosie is een veelvoorkomend probleem, vooral op hellingen. Het gebruik van mulch, beplanting met bodembedekkers en het aanleggen van terrassen kunnen helpen bij het voorkomen van bodemerosie door regenwater.
 4. Regenbedden: Regenbedden zijn aangelegde gebieden met planten die goed gedijen in vochtige omstandigheden. Ze kunnen regenwater opvangen en geleidelijk in de bodem laten sijpelen, waardoor overstromingen worden voorkomen en het grondwater wordt aangevuld.
 5. Afvoerputten: Afvoerputten zijn nuttig in gebieden waar water zich kan ophopen, zoals laaggelegen delen van de tuin. Ze kunnen het water opvangen en geleidelijk afvoeren naar een geschikte afvoer. Maak de putten eenvoudig en goedkoop. Dat doe je door een gat van 80-90 cm diep te maken met een brede grondboor en vul het gat met grind. In een border kun je het afdekken met een laagje grond en op een terras met een put.
 6. Permeabele bestrating: Overweeg het gebruik van permeabele bestrating, zoals grindpaden of bestrating met openingen, die regenwater toestaat om door de oppervlakte te sijpelen in plaats van af te stromen.
 7. Sierlijke afvoeroplossingen: Voor een esthetisch aantrekkelijke benadering kun je sierlijke afvoeroplossingen overwegen, zoals regenkettingen of decoratieve goten, die regenwater op een mooie manier geleiden.
 8. Onderhoud: Regelmatig onderhoud van afvoersystemen is essentieel om verstoppingen te voorkomen en ervoor te zorgen dat ze effectief blijven werken.

Effectieve regenafvoer is essentieel voor een gezonde en goed onderhouden tuin. Door rekening te houden met het beheer van regenwater in je tuinontwerp, kun je niet alleen de impact van regenval verminderen, maar ook bijdragen aan het behoud van dit waardevolle natuurlijke hulpbron. Een goed ontworpen regenafvoersysteem is een investering in de gezondheid en duurzaamheid van je tuin.

Waterweek tip 4: Drip-irrigatie: Overweeg het installeren van druppelirrigatie in plaats van traditionele sproeiers. Druppelirrigatie levert water rechtstreeks aan de wortels van planten, wat verspilling minimaliseert en de efficiëntie maximaliseert. Drip-irrigatie is een zeer efficiënte methode om planten van water te voorzien door druppelsgewijs kleine hoeveelheden water direct bij de wortels af te geven. Deze techniek minimaliseert waterverspilling door verdamping en zorgt ervoor dat planten precies de hoeveelheid water krijgen die ze nodig hebben. Hier is hoe drip-irrigatie doorgaans werkt:

 1. Waterbron: Drip-irrigatie begint bij een waterbron, zoals een kraan, pomp of regenton. Het water wordt via een leiding of buizensysteem naar het irrigatiesysteem geleid.
 2. Hoofdleiding: Het water stroomt door een hoofdleiding, die meestal langs de rand van het gebied wordt geplaatst dat je wilt irrigeren. Deze leiding verdeelt het water gelijkmatig over het hele systeem.
 3. Drukreductie en filtratie: Voordat het water de druppelaars bereikt, passeert het meestal een drukverminderaar en een filter. De drukverminderaar zorgt ervoor dat het water op de juiste druk wordt geleverd voor het druppelsysteem, terwijl het filter deeltjes en vuil uit het water verwijdert om verstopping van de druppelaars te voorkomen.
 4. Hoofdlijnen en vertakkingen: Vanuit de hoofdleiding lopen er hoofdlijnen en vertakkingen naar de verschillende delen van de tuin of de planten die je wilt irrigeren. Deze leidingen transporteren het water naar specifieke locaties.
 5. Druppelaars/emitters: Op de plaatsen waar je wilt dat het water wordt afgegeven, worden druppelaars of emitters geplaatst. Deze kleine apparaten zorgen voor een gecontroleerde afgifte van water in druppels, stralen of druppelsgewijze stroom. Dat is afhankelijk van het type druppelaar.
 6. Druppelsnelheid: De druppelsnelheid van de druppelaars kun je aanpassen om de hoeveelheid water die aan elke plant wordt geleverd te regelen. Dit stelt je in staat om de irrigatie aan te passen aan de behoeften van verschillende plantensoorten en bodemomstandigheden.
 7. Timer/regelklep: voeg een regencomputer toe om de irrigatie te automatiseren. Hiermee kun je instellen wanneer en hoe lang het irrigatiesysteem moet werken. Dit is handig om ervoor te zorgen dat planten regelmatig water krijgen, zelfs als je afwezig bent.
 8. Grondvochtigheidssensoren (optioneel): Geavanceerde drip-irrigatiesystemen kunnen worden uitgerust met grondvochtigheidssensoren die meten hoe vochtig de bodem is en op basis daarvan het irrigatieschema aanpassen.
 9. Aardebedekking: Na het besproeien kan je de bodem bedekken met mulch of ander organisch materiaal om verdamping te verminderen en de bodemvochtigheid te behouden.

Drip-irrigatie is zeer efficiënt omdat het gericht water levert waar het het meest nodig is, bij de wortels van planten, en minimaliseert verspilling. Het is ideaal voor tuinen, groentebedden, bloemperken en struiken. Je zorgt zo er ook voor, dat je water bespaart, terwijl je planten gezond en goed gevoed blijven.

Vond je deze Waterweek tips nuttig? Ga dan aan de slag met deze praktische methoden. Zo kun je water vasthouden in je tuin, wat niet alleen het milieu ten goede komt, maar ook de schoonheid en vitaliteit van je buitenruimte verbetert. Het is een duurzame benadering van tuinieren, die de natuurlijke hulpbronnen spaart en tegelijkertijd jouw tuin tot bloei brengt. Heb je nog vragen over deze Waterweek tips? Neem dan contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *