Geplaatst op Geef een reactie

Waterweek: opvang in je tuin (deel 1/4)

regentonschutting

Deze week organiseren we de Waterweek. Hierin zoomen we in op diverse manieren hoe je water kunt vasthouden in je tuin. Water speelt een essentiële rol voor het leven in je tuin. Teveel is niet goed, maar te weinig ook niet. Het vasthouden van water in je tuin is niet alleen gunstig voor het milieu. Het kan ook helpen om de kosten van irrigatie te verlagen en de gezondheid van je planten te verbeteren.

In deel 1 van de Waterweek kijken we naar 2 methoden en praktische tips om water in je tuin vast te houden:

Waterweek tip 1: Regentonnen
Een van de meest eenvoudige en effectieve manieren om regenwater op te vangen, is het installeren van regentonnen. Regentonnen zijn er in veel soorten, kleuren en maten. Er zijn verschillende soorten regentonnen beschikbaar, variërend in materiaal, grootte, en ontwerp. Tegenwoordig is er zelfs een regentonschutting, gemaakt van kunststof. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten regentonnen:

 1. Kunststof regentonnen: Deze zijn licht van gewicht, duurzaam en gemakkelijk verkrijgbaar. Ze zijn vaak voorzien van een kraan en een deksel en zijn beschikbaar in diverse maten en vormen. Kunststof regentonnen zijn budgetvriendelijk en eenvoudig te installeren. Een belangrijk voordeel: ze rotten niet!
 2. Houten regentonnen: Deze tonnen hebben een klassieke uitstraling en worden vaak gebruikt voor esthetische doeleinden. Ze zijn gemaakt van duurzaam hout, zoals eikenhout, en worden meestal behandeld om ze waterdicht te maken. Houten regentonnen voegen een rustieke charme toe aan de tuin. Ze gaan best een tijd mee, maar op den duur kunnen ze wel gaan rotten.
 3. Metalen regentonnen: Deze tonnen zijn meestal gemaakt van gegalvaniseerd staal of aluminium en zijn zeer duurzaam. Ze hebben een moderne uitstraling en kunnen goed tegen de elementen. Metalen regentonnen kunnen wel duurder zijn, dan kunststof of houten opties.
 4. Betonnen regentonnen: Deze tonnen zijn zwaar en solide, waardoor ze zeer stabiel zijn. Ze zijn meestal ingegraven om regenwater op te vangen en te bewaren. Betonnen regentonnen hebben vaak een groot wateropslagvermogen, maar de installatie kan arbeidsintensief zijn.
 5. Wijnvaten: Oude wijnvaten worden soms hergebruikt als regentonnen. Ze hebben een unieke uitstraling en voegen een vleugje vintage charme toe aan je tuin. Vaak worden wijnvaten omgebouwd tot regentonnen door er een kraan en deksel aan toe te voegen.
 6. Decoratieve regentonnen: Sommige regentonnen zijn ontworpen met esthetiek in gedachten. Ze kunnen versierd zijn met patronen, kleuren of reliëfs om bij je tuinontwerp te passen.
 7. Ondergrondse regenopslagsystemen: Deze systemen bestaan uit tanks die onder de grond worden geplaatst om regenwater op te vangen. Ze zijn onopvallend en ideaal voor mensen die hun regenwateropvang uit het zicht willen houden. Dit zijn wel systemen, die de nodige investering vragen. Ze gaan gaan dan ook wel decennia mee.

Het type regenton, dat het beste bij jouw behoeften past, hangt af van verschillende factoren. Onder meer de beschikbare ruimte, het budget, het gewenste opslagvermogen en de esthetische voorkeuren. Wat je tenslotte ook kiest, het gebruik van een regenton is een milieuvriendelijke en kosteneffectieve manier om regenwater op te vangen en te gebruiken voor tuinieren, terwijl je tegelijkertijd de vraag naar leidingwater vermindert.


Waterweek tip 2: Terrasvorming:
Als je een heuvelachtige tuin hebt, overweeg dan terrasvorming om water vast te houden en erosie te voorkomen. Dit kun je doen door niveaus of terrassen aan te leggen met muren of plantenbedden. Terrasvorming is een effectieve methode om water vast te houden in je tuin. Hier zijn de stappen om water vast te houden met terrasvorming:

 1. Grondanalyse: Voordat je begint met terrasvorming, is het belangrijk om de bodem van je tuin te analyseren. Dit helpt je om de waterdoorlatendheid en het drainagevermogen van de grond te bepalen. De resultaten van de grondtest zullen bepalen hoeveel terrassen je moet aanleggen en welke maatregelen je moet nemen om de drainage te verbeteren.
 2. Plaatsbepaling: Bepaal waar je de terrassen wilt aanleggen. Dit kan afhangen van de topografie van je tuin, de gewenste locatie voor planten, en esthetische overwegingen. Overweeg ook de richting van het waterafvoer, zodat je het water naar de terrassen kunt leiden.
 3. Aanleg van terrassen: Bouw terrassen of niveaus in je tuin. Dit kunnen verhoogde bedden, stenen muren of houten constructies zijn. De terrassen moeten horizontaal of licht aflopend (afschot) worden aangelegd om water vast te houden. Zorg ervoor dat de terrassen goed zijn afgesloten om te voorkomen dat water wegloopt.
 4. Afvoersystemen: Installeer afvoersystemen zoals afvoergoten of pijpen om overtollig water naar de lagere terrassen te leiden. Dit kan voorkomen dat het water zich ophoopt op de terrassen en schade veroorzaakt.
 5. Waterbeheer: Monitor en beheer het water op je terrassen. Pas de watergift aan op basis van de behoeften van je planten en de hoeveelheid regenval. Zorg ervoor dat water gelijkmatig over de terrassen wordt verdeeld.
 6. Onderhoud: Regelmatig onderhoud is essentieel om de effectiviteit van je terrassen te behouden. Controleer op erosie, net als op verstopte afvoeren en eventuele schade aan de terrassen.

Kortom, terrasvorming is niet alleen functioneel, maar je kunt hiermee ook de esthetische waarde van je tuin vergroten. Het helpt niet alleen om water vast te houden, maar voorkomt ook bodemerosie en biedt een gevarieerde en visueel aantrekkelijke tuinomgeving. Het is een duurzame oplossing voor het beheren van water in heuvelachtige of glooiende tuinen.

Vond je deze Waterweek tips nuttig? Ga dan aan de slag met deze praktische methoden. Zo kun je water vasthouden in je tuin en dat komt niet alleen het milieu ten goede. Maar ook omdat je daarmee de schoonheid en vitaliteit van je tuin verbetert. Het is een duurzame benadering van tuinieren, die de natuurlijke hulpbronnen spaart en tegelijkertijd jouw tuin tot bloei brengt. Heb je nog vragen over deze tips? Neem dan contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *