Geplaatst op Geef een reactie

Siergras: ook in de winter kun je het planten

siergras Lampenpoetsersgras

Siergras, ook wel sierlijk gras of sierlijke grassen genoemd, zijn grassoorten (planten) die voornamelijk worden gekweekt vanwege hun decoratieve en sierlijke uiterlijk. Je kunt ze planten in je tuin om textuur, beweging en en rust toe te voegen. Door hun slanke vormen geef je je tuin een rustieke vibe.

Welke soorten siergras zijn er?
Er zijn veel verschillende soorten, allemaal met unieke kenmerken, zoals de hoogte, kleur, textuur en bloeiwijze. Enkele populaire soorten zijn:

 1. Pennisetum setaceum (Lampenpoetsersgras): Dit is een populaire soort vanwege de zachte pluimen die lijken op borstels. (70 tot 150 cm hoog)
 2. Miscanthus sinensis (Prachtriet): Dit is een groot siergras met opvallende bloeiaren. (ruim 100 tot 250 cm hoog)
 3. Festuca glauca (Blauw schapengras): Dit is een compact siergras met opvallend blauwgroen loof. (20-30 cm hoog)
 4. Cortaderia selloana (Pampasgras): Pampasgras heeft grote pluimen die een dramatisch effect kunnen geven. (125 tot 350 cm hoog)
 5. Calamagrostis acutiflora (Straalhaver): Dit siergras heeft elegante opgaande bloeiaren. (60 tot 90 cm hoog)
 6. Muhlenbergia capillaris (Haargras): Dit is een fijn siergras met roze bloeiaren. (60 tot 120 cm hoog)
 7. Hakonechloa macra (Japans bosgras): Dit siergras heeft sierlijk overhangend blad. (30 tot 60 cm hoog)

Siergrassen kunnen een aanvulling zijn op verschillende soorten tuinen, van formele tot informele, van prairietuinen tot moderne en zelfs kusttuinen. Je kunt ze ook in potten kweken en gebruiken als accenten op patio’s of terrassen. Over het algemeen zijn ze redelijk onderhoudsvriendelijk en kunnen ze gedijen in uiteenlopende bodemsoorten. Dit omdat ze vaak droogtebestendig zijn en goed overweg kunnen met verschillende weersomstandigheden.

Wanneer kun je siergras planten?
Het kan in principe op elk moment van het jaar worden geplant, zolang de grond niet bevroren is. Maar er zijn echter bepaalde seizoenen, die over het algemeen als gunstiger worden beschouwd voor het planten van siergras, afhankelijk van je locatie en het specifieke type:

 1. Lente (voorjaar): Dit is vaak het beste moment om siergras te planten. De grond begint op te warmen na de koude winter, wat gunstig is voor de wortelgroei.
 2. Herfst (najaar): Net als de lent, is dit ook een uitstekend moment om siergras te planten. De grond is nog steeds warm van de zomer, waardoor de wortels de tijd hebben om zich te vestigen voordat de winter aanbreekt.
 3. Zomer: Als je in een regio woont met milde zomers, kun je in de vroege zomer siergras planten. Zorg ervoor dat je voldoende water geeft om de plant te helpen wortelen voordat de hitte toeneemt.
 4. Winter: wanneer de winters mild zijn, kun je siergras ook in de winter planten. Zorg ervoor dat de grond niet bevroren is.

Houd er rekening mee dat, ongeacht het seizoen, het belangrijk is om de juiste verzorging te bieden aan de geplante siergrassen, vooral in de eerste paar weken na het planten. Regelmatig water geven en mulchen kunnen helpen om de plant goed te laten groeien. Heb je specifieke vragen voor onze kweker over het type siergras, dat in je tuin staat of dat je wil kopen? Vertel het ons en je krijgt snel antwoord!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *