Geplaatst op Geef een reactie

Compost en mulch: wat is het verschil tussen?

mulch

Compost en mulch zijn beide organische materialen die in je tuin kunnen worden gebruikt, maar ze hebben verschillende doeleinden en eigenschappen:

Wat is compost en wat kun je er mee:
Het doel: Compost is een organisch materiaal, dat ontstaat door het composteren van keukenafval, tuinafval en andere organische materialen. Het wordt gebruikt om de bodemstructuur te verbeteren, voedingsstoffen toe te voegen en het bodemleven te bevorderen.

De eigenschappen: Compost is rijk aan voedingsstoffen en verbetert de bodemvruchtbaarheid. Het bevat organisch materiaal dat wordt afgebroken tot humus, wat gunstig is voor plantengroei.

De toepassing: Het wordt gemengd met de bodem of als toplaag aangebracht om voedingsstoffen aan de planten te leveren.

Wat is mulch en wat kun je er mee:
Het doel: Mulch is een laag materiaal die op de bodem wordt aangebracht om verschillende doelen te dienen, zoals het behouden van vocht, het onderdrukken van onkruidgroei, het reguleren van de bodemtemperatuur en het voorkomen van bodemerosie.

De eigenschappen: Mulch kan bestaan uit verschillende materialen, waaronder houtsnippers, stro, boomschors en bladeren. Het vormt een beschermende laag over de bodem.

De toepassing: Mulch wordt verspreid rond planten op het bodemoppervlak, waardoor het vocht in de bodem wordt vastgehouden en de groei van onkruid wordt verminderd. Het helpt ook om de temperatuur van de bodem te reguleren.

Samengevat: compost is gericht op het verbeteren van de bodemkwaliteit en het leveren van voedingsstoffen aan planten. Mulch is meer gericht op het behoud van vocht, het onderdrukken van onkruid en het beschermen van de bodem. Je kunt ze ook samen gebruiken in je tuin om een gezonde en goed functionerende bodemomgeving te creëren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *