Geplaatst op Geef een reactie

Tuinontwerp Down Under: Australië in je tuin

Kangaroo Paw plant

Bij tuinontwerpen gaat het vaak over Engelse, Franse, Japanse en Mediterrane tuinen. Australië is niet alleen een mooi gebied om naar toe te gaan. Het biedt ook een bron van inspiratie voor de aanleg of herinrichting van je tuin.
Australië heeft een unieke flora en fauna, en dit kun je later terugkomen in jouw tuin. Enkele kenmerken van een Australische tuin kunnen zijn:

  1. Inheemse planten: Het gebruik van inheemse Australische planten is typerend voor deze tuinen. Zo kun je kiezen uit bijvoorbeeld de Kangaroo Paw, Grevillea, Banksia en Eucalyptusbomen.
  2. Droogtetolerante planten: Australië staat bekend om zijn droge klimaat en perioden van droogte. Daarom kun je in Australische tuinen vaak planten plaatsen, die goed bestand zijn tegen droge omstandigheden en weinig water nodig hebben. Met de toenemende warme periodes in Nederland kunnen die ook goed hier geplant worden. Je zult alleen wel rekening moeten houden met een goede drainage in de regenperiodes. Kleigrond leent zich daarom wat minder voor deze planten.
  3. Natuurlijke elementen: Australische tuinontwerpen proberen vaak de natuurlijke omgeving na te bootsen. Dit kan onder andere rotsformaties, natuurlijke vijvers of bestratingen omvatten die passen bij de omgeving.
  4. Wildlife-attracties: Australische tuinen worden vaak ontworpen met het oog op het aantrekken van lokale fauna, zoals vogels, vlinders en andere dieren. Het creëren van een biodiverse omgeving is een belangrijk aspect van deze tuinontwerpen. En laat biodiversiteit nu net iets zijn wat onder druk staat in Nederland. Jij kan dus een verschil maken!
  5. Duurzaamheid: Vanwege de uitdagingen van het droge klimaat, is duurzaamheid een belangrijk aspect van Australische tuinontwerpen. Je kunt dit aanpakken door regenwater opvangsystemen te plaatsen, mulch leggen om water vast te houden en de bodem verbeteren zodat die water doorlaat, maar niet te snel.

Het specifieke ontwerp kan variëren afhankelijk van welke regio in Australië je het over hebt en regionale klimaat.
Ook spelen je persoonlijke voorkeuren voor een tuin mee en de ligging en grondsoort van jouw tuin. Maar een lang verhaal kort: over het algemeen streeft een Australische tuin naar harmonie met de lokale omgeving en het behoud van de natuurlijke kenmerken van het Australische landschap.

Heb je vragen over dit artikel of een reactie? Laat het dan horen op een van onze socials. We zien uit naar je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *