Geplaatst op Geef een reactie

Hoe snoei je een Buxus heg?

Het lijkt eenvoudig en in principe is dat het ook: het snoeien van een buxus heg.
Maar er zijn wel een paar aandachtspunten bij het snoeien van een Buxus heg. In deze blog leggen we je uit waar je op moet letten

Oorsprong
Het snoeien bij de een buxus heg, voluit de Buxus Sempervirens genoemd, is prima te doen. Je kent vast wel voorbeelden van de vele mooie vormen waarin de buxus gesnoeid kan worden. Denk maar aan de landhuizen of de Engelse tuinen. Ook al komt de Buxus van oorsprong uit het gebied rond de Middellandse Zee, toch bevalt het de Buxus prima in de Nederlandse tuinen. De Buxus wordt vaak gekozen als strakke, groene haag rondom een huis en tuin. Hij kan wel 3 meter hoog worden!

Voordelen van Buxus
Een van de voordelen van Buxus is de veelzijdigheid. Daarmee bedoelen we, dat de Buxus in veel soorten grondsoorten geplant kan worden, als het water maar goed kan weglopen. Ook kan de Buxus in verschillende toepassingen gebruikt worden. Als siervorm of als heg rondom een terrein. Ook kan de Buxus prima tegen winterse temperaturen en tegen zon, zolang het maar geen brandende zon is. WIl je weten of de Buxus ook handig is in jouw tuin, stuur ons gerust een bericht via de chat op onze site.

Snoeien
Ok, nu naar het onderwerp van deze blog, het snoeien. In principe kun je de Buxus het hele jaar door snoeien, maar liever niet als het heel erg koud is tijdens een vorstperiode. Ook in de volle, hete zon snoeien heeft de Buxus liever niet (en veel mensen mogelijk ook niet :-)). Probeer bij het snoeien enigszins in trapeziumvorm te snoeien. Dit betekent aan de onderkant iets langer laten en aan de bovenkant iets korter. Na een flinke snoeibeurt, kan de heg best wat kaal lijken. Een Buxus is een trage groeier en het kan dus even duren voordat de heg weer dichtgroeit.
Maar door de Buxus te snoeien en dat in trapeziumvorm te doen, krijgt het zonlicht meer kans ook de binnenkant van de heg te bereiken. Zo kan de binnenkant ook blad schieten en de heg vergroenen.

Is de heg een tijd niet gesnoeid, dan kan het zijn dat de heg bovenin veel dik hout heeft. Anders gezegd, er zijn wel groene uitlopers, m aar ook veel dikke takken waar je met de heggenschaar niet door heen komt. Die dikkere takken kun je het beste met een takkenschaar knippen. Dit is soms best een klusje om steeds de takkenschaar erbij te pakken, maar uiteindelijk krijg je zo weer een mooie strakke heg. Daarna kijk je nog schuin langs de heg en loop je de heg met een snoeischaar langs om ee strak resultaat te krijgen. Probeer tenslotte zoveel mogelijk met je hand de dode takjes en de gesnoeide takjes er met de hand uit te ‘harken’. Zo wordt de heg weer schoon, gaan takken niet verdorren in de heg zelf en kan het licht overal goed bij. Op die manier krijg en houd je een volle Buxus heg.

Vragen of opmerkingen? Laat het ons horen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *