Geplaatst op Geef een reactie

Tips om je tuingrond te verbeteren

compost houtsnippers tuin

Heeft jouw tuin een schrale grond? In deze blog geven we jou wat tips hoe je de structuur en de vruchtbaarheid van je tuinbodem kunt verbeteren. Grondverbeteraar, compost of alleen houtsnippers in de tuin helpen je daarbij.

Sommige planten of hagen, doen het prima op een wat droge, zanderige grond. Denk bijvoorbeeld aan de populaire Beukenhaag, de stekelige Berberis of de mooie Vlinderstruik. Dat betekent niet, dat je niets hoeft te doen aan deze grond. Het is belangrijk om er voor te zorgen, dat de bodem voldoende (maar niet te veel) vocht vast houdt. Ook heeft de grond voldoende voedingsstoffen nodig om planten, struiken en bomen in goede conditie te houden.

Ok, op welke punten kun je de grond in je tuin verbeteren? Dat is vooral vocht, lucht en vruchtbaarheid.

Vocht is nodig voor een plant, struik of boom nodig om te leven, te groeien, te bloeien en vrucht te dragen. Zonder vocht gaat die dood, maar door teveel vocht ook. De ene plant, struik of boom is gevoeliger voor (te) veel vocht in de grond dan de ander. Daarom is het goed om te zorgen, dat de bodem vocht vast houdt. Is de grond te nat, boor dan met een grondboor gaten van 1 meter diep, vul die met grof grind en dek het gat weer af met aarde of gras. Is de grond te droog, verrijk deze dan met humus. Dat kan met grondverbeteraar zoals Vivimus, maar ook met eigen compost.

Vruchtbaarheid van de bodem kun je dus ook onderhouden met eigen gemaakte compost. Is dat lastig om te doen? Valt best mee, maar het is wel een kwestie van bijhouden. Het begint natuurlijk met het aanschaffen van een compostvat. Die bestaat uit een bodem, een wand, een deksel en een schuif aan de voorkant.

Het vat plaats je op een vlakke ondergrond met aan de onderkant luchtruimte. Op de bodem van het compostvat leg je kleine takjes en houtsnippers. Daarboven op gooi je groente-, fruit- en tuinafval. Daarboven op weer wat takjes en zo bouw je het vat op. Gooi regelmatig wat water boven in het vat en steek zo nu en dan wat gaten van bovenaf in de compost voor beluchting. Na zo’n 1,5 jaar heb je je eigen gratis compostfabriek.

Verwen je planten en struiken regelmatig door wat compost er om heen te strooien en in te harken. Compost kun je ook prima gebruiken om te mulchen (bodem rondom planten en struiken bedekken in je tuin met organisch materiaal). Zo krijg onkruid minder kans, verbetert bodemstructuur en het leven in de bodem en krijg je een luchtigere bodem. Daardoor komen voeding, lucht en vocht beter in de bodem. Ook alleen houtsnippers in de tuin strooien op de aarde helpt al. Verder beschermt een mulchlaag de grond ook tegen kou en warmte en voorkomt het uitdroging. Als het flink regent, slaat de grond niet direct en als het vriest dringt vorst minder door in de grond. Houd wel een aantal centimeters dikte aan voor een mulchlaag. Anders is effect onvoldoende.

Op YouTube vind je ook diverse filmpjes hoe je zelf compost kunt maken. Wil je meer handige tips? Volg ons dan nu op onze Facebook pagina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *