Geplaatst op 2 reacties

Het is mei maand in je tuin: coniferen zijn aan de beurt

Coniferen snoeien

In mei legt elke vogel een ei. Die uitdrukking kennen we natuurlijk al. Wat ook gestart kan worden eind mei, is het snoeien van coniferen. De kans op (nacht)vorst is dan voorbij en dat is wel een voorwaarde om coniferen te gaan snoeien. In deze blog vertellen we je daar wat meer over.

Van Coniferen bestaan er wel 600 soorten. Je kunt ze dan ook voor verschillende doeleinden gebruiken. Bijvoorbeeld voor de sier als alleenstaande plant/boom of als haag tegen elkaar aan. Coniferen zijn trage groeiers en dit betekent, dat ze tijd nodig hebben om te herstellen van snoeiwonden. De beste tijd om coniferen te snoeien is eind mei/begin juni en dan het liefst op een koele dag. Wanneer het warm/heet weer is en je gaat dan snoeien, dan vergroot je de kans op ‘bloeden’ van de snoeiwonden en verbranding van blaadjes of takken. Bij het bloeden van wonden blijft het sap doorlopen uit de snoeiwonden en verzwakt de conifeer. Beide situaties zijn niet gezond voor een Conifeer!

Conifeer en kanker
Een van de Conifeersoorten, de Taxus Baccata, is een wel heel bijzondere. De naaldjes van deze soort bevatten dé belangrijke basis grondstoffen (baccatine) voor chemotherapieën. Wat bruikbaar is, zijn de jongste uitlopers van 20 tot 30 centimeter. Heb je jouw Taxus Baccata gesnoeid, breng dat de jonge loten naar een inzamelpunt bij jou in de buurt. Klik hier voor een overzicht van alle inzamelpunten in Nederland.

Water geven
De meeste Coniferen zijn stevige soorten, die wel wat kunnen hebben. Maar ook Coniferen vragen om een goede zorg. Ze houden van water, net als elke plant/boom. Waar ze niet van houden is natte voeten, dus teveel water en drassige grond. Geef je je Coniferen water in de zomer, doe dat dan ’s avonds als het wat afkoelt; dan is het water niet al verdampt, voordat het bij de wortels is.

Snoeien
Waar moet je op letten bij snoeien van Coniferen? In ieder geval scherp snoeigereedschap. Dan kun je scherpe snoeiwonden maken en zo min mogelijk schade aanbrengen. Voor de meeste soorten geldt, dat 2 keer per jaar snoeien voldoende is. Wanneer je dan eind mei hebt gesnoeid, dan kun je nog een 2e snoeironde doen tussen eind augustus en eind september. Sommige soorten groeien sneller, zoals de Leylandii, en die snoei je 3 tot 4 keer per jaar. Na een snoeibeurt, is het goed om Coniferen te bemesten. Ze krijgen dan nieuwe energie, wat het herstel bevordert.

Bruine Coniferen
Soms ontstaan er bruine plekken in die mooie groene Coniferen. Daar zijn verschillende oorzaken voor. Hieronder bespreken we er een aantal en wat je er aan kunt doen:

  • snoeischade: te sterk terugsnoeien (tot op het kale hout) is niet gezond voor een Conifeer. Die plekken herstellen niet meer. Is dit toch gebeurd, buig dan de jonge takken over de kale plek en maak ze voorzichtig vast met touw of een tie wrap. Zo kan de Conifeer weer langzaam dichtgroeien.
  • droogte: de meeste bruine plekken als gevolg van droogte, herstellen wel. Is het een droge periode, geef dan regelmatig extra water bij de wortels. Wat je ook kunt doen, is geulen of kleine kuilen graven rondom de Conifeer en daar water ingieten; dan trekt het water beter naar de wortels waar het nodig is.
  • magnesiumtekort: Coniferen kunnen ook bruin worden door magnesiumtekort in de bodem; de bruine plekken zitten dan vooral aan de onderkant en in het midden. Geef deze Coniferen wat mest met Magnesium. Let daarbij goed op de dosering.
  • schimmelziektes: sommige soorten kunnen last krijgen van schimmelziekten. Snoei daarbij de zieke takken weg. Na het snoeien moeten de snoeischaren worden ontsmet en de handschoenen op 60 graden worden gewassen. Zo verspreid je de schimmel niet verder in je tuin. Een manier om schimmel te voorkomen, is de Conifeer ietsje meer trapezium-vorm te snoeien; zo kan de binnenkant meer zonlicht krijgen en drogen ze sneller na een regenbui.

Kortom, Coniferen zijn sterke planten, kunnen oud worden en zijn een prima optie voor je tuin. Om gedoe te voorkomen, vragen Coniferen wel om goede zorg. Dat is met name jaarlijks snoeien in het voorjaar en daarna bemesten met magnesium. Zorg ook regelmatig voor water, maar niet zoveel, dat ze natte voeten krijgen (in water staan).

Meer weten?
Wil je meer weten of heb je Coniferen die wel een snoeibeurt kunnen gebruiken? Stuur ons dan een app of vul het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

2 gedachten over “Het is mei maand in je tuin: coniferen zijn aan de beurt

  1. Ik wil ook mijn tuin onderhouden en coniferen gaan snoeien. Ik wist niet dat de Taxus Baccata een grondstof bevatte voor chemotherapie. Ik geloofd dat ik deze in mijn tuin heb, ik zal eens goed kijken en de takken wegbrengen naar een verzamelpunt.

    1. Goed plan Maria! Wie weet kun je zo maar een bijdrage leveren uit eigen tuin. Geniet van de zomer😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *