Geplaatst op Geef een reactie

Een Mediterraans terras voor de Herfst 2023

De trends voor de herfst 2023 is Mediterraans. Als je dan je tuin een trendy update geeft, wat kun je dan met het terras in de tuin doen? Een Mediterraans terras in je tuin biedt een betoverende ontsnapping uit het alledaagse leven. Warme zonnestralen van de nazomer, verfrissende zeebries en levendige kleuren van de Middellandse Zee samensmelten tot een betoverende buitenruimte. Met zijn unieke charme en ontspannen sfeer, roept een Mediterraans terras beelden op van schilderachtige landschappen, prachtige architectuur en heerlijke culinaire ervaringen.

Kleuren van herfst 2023
Het hart van een Mediterraans terras wordt vaak bepaald door zijn materialen en kleuren. Rustieke aardetinten, geïnspireerd door de natuurlijke elementen van de regio, worden gecombineerd met rijke blauwe en turquoise tinten. Die weerspiegelen de heldere luchten en diepe wateren van de Middellandse Zee. Kiezelstenen paden, terracotta tegels en houten accenten creëren een harmonieus geheel dat een gevoel van authenticiteit en warmte oproept.
De kleurentrend van herfst 2023 zijn kleuren als terracotta, camel, taupe en andere warme kleuren.

Mediterraans terras
Een typisch Mediterraans terras is natuurlijk gemaakt van zogeheten flagstones. Flagstones zijn platte, dunne stukken natuursteen die vaak worden gebruikt voor bestrating en decoratieve doeleinden. Ze worden meestal gebruikt om paden, terrassen, opritten en andere buitenruimtes te bedekken. Flagstones kunnen gemaakt zijn van verschillende soorten natuursteen, zoals leisteen, zandsteen, kalksteen of kwartsiet.

De term “flagstone” verwijst niet naar een specifieke steensoort, maar eerder naar het formaat en de manier waarop de stenen worden gebruikt. Deze stenen worden in de regel gezaagd of gebroken tot platte, onregelmatige vormen, waardoor ze een rustieke en natuurlijke uitstraling krijgen. Ze variëren in grootte, maar zijn doorgaans groter dan standaard bestratingsstenen.

Flagstones worden gewaardeerd om hun natuurlijke uitstraling en duurzaamheid. Door hun unieke vormen en kleuren voegen ze een esthetisch aantrekkelijk element toe aan buitenruimtes. Omdat ze plat zijn, zijn ze ook relatief gemakkelijk beloopbaar en kunnen ze worden gebruikt voor zowel decoratieve als functionele doeleinden. Flagstones zijn verkrijgbaar in kleuren zoals zandkleur, grijs, blauw, blauw/grijs, zwart, rood/oranje, beige en nog meer kleuren.

Toepassing van flagstones
Het gebruik van flagstones kan variëren, afhankelijk van het ontwerp en de toepassing. Je kunt er een terras mee maken, een muurtje in de tuin of zelf de muur van je huis of schuur mee bekleden. Vanwege hun ruwe en natuurlijke textuur, kunnen flagstones een gevoel van verbondenheid met de natuur creëren en een uitnodigende atmosfeer toevoegen aan tuinen, terrassen en andere buitenruimtes.

Plaatsen van flagstones in je tuin
De inrichting van een Mediterraans terras ademt eenvoudige elegantie en comfort uit. Denk aan handgemaakte keramische potten die vol staan met kruiden zoals basilicum, tijm en rozemarijn. Die vergroten niet alleen de visuele aantrekkingskracht, maar voegen ook een aromatische dimensie aan de omgeving toe. Smeedijzeren meubels met gedetailleerde patronen bieden een mix van functionaliteit en esthetiek, terwijl zachte kussens en kleden een uitnodigend toevluchtsoord creëren voor ontspanning en gesprek.

Het leggen is daarentegen niet zo eenvoudig, maar veel meer werk, dan bijvoorbeeld 60×60 cm. tegels. Er is een goed, egaal zandbed nodig met zandcement als fundament. Dan is het puzzelen welke stukken goed naast elkaar passen. Daarna moeten het terras natgemaakt worden zodat het zandcement uithard en de ruimtes tussen de flagstones worden gevoegd. Het is dus een ander budget, dan recht toe recht aan tegels leggen. Maar, een goed gelegd terras met flagstones gaat jaren mee.

Mediterraans genieten
Als je dan jouw tuin hebt geüpdate naar de trends van herfst 2023, dan is het Mediterraans terras natuurlijk niet compleet zonder culinaire genoegens. Je kunt het terras aanvullen met een stenen buitenkeuken. In ieder geval biedt je terras de mogelijkheid om te genieten van heerlijke hapjes zoals tapas met een glas Port (Portugal), olijven of vers fruit. Of wat dacht je van een lekkere herfstlunch salade en een glas Pinot Grigio (Italiaanse witte wijn) of een glas Beaujolais Grand Cru (fruitige Zuid-Franse wijn) met een authentieke smaak. Een dinertafel overladen met versgebakken brood en selecties van zeevruchten en een glas wijn van de (Spaanse) Viura-druif. Dat nodigt uit tot lange, uitgebreide diners die typerend zijn voor de mediterrane levensstijl.

Tenslotte
Al met al vormt een Mediterraans terras in de tuin een prachtige overgang tussen binnen en buiten; een plek waar tijd lijkt stil te staan en de zorgen van de wereld vervagen. Het is een toevluchtsoord waar je kunt ontspannen, herstellen en genieten van de eenvoudige geneugten van het leven, omdat je wordt omringd door de tijdloze sfeer van de Middellandse Zee. Fijne herfst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *